BLAStcafé – Het ruimtelijk DNA van Breda: De spontane stad

De toren Topolis, die in 2002 enkele maanden in park Valkenberg stond, het project Bredase Bomen, waarbij bomen die gekapt moeten worden een nieuw leven krijgen,  en de ontwikkeling van De Suiker in Groningen, het terrein van de voormalige suikerfabriek, zijn alledrie exponenten van de spontane stad: projecten die min of meer spontaan van ‘onderaf’ in gang zijn gezet. Op woensdagavond 28 september organiseert de Bredase stichting BLASt, platform voor landschap, architectuur en stedenbouw, een DNA-sessie over de spontane stad. 

In de DNA-sessies gaat BLASt op zoek naar het ruimtelijk DNA van Breda. Vier jaar lang wordt onderzocht welke historische momenten en factoren bepalend zijn, en zijn geweest, voor de ontwikkeling van de stad. Hoe werken ze nog steeds door? Deze vierde sessie gaat over de spontane stad.

In de spontane stad gaat het vaak om een of enkele personen, of een informele organisatie, met ‘bottom up’-benadering en een ondernemende houding. Deze ‘just do it’-mentaliteit zie je zowel terug op een plek als STEK op de Veilingkade als op een bedrijventerrein waar startende ondernemers pionieren, en ook in bewoners die zelf gezamenlijk een collectieve woongemeenschap oprichten en bouwen. Maar er zijn vast veel meer voorbeelden te vinden.

Tijdens de avond komt eerst Topolis, als spontane ontwikkeling uit het verleden, aan bod. Daarna gaat het over de huidige ontwikkelingen rondom het Haveneiland en kijken we naar een inspirerend voorbeeld uit Groningen. Tijdens het afsluitende debat gaan we in op de toegevoegde waarde van de spontane stad voor Breda. Sprekers zijn Michiel Stevens (Topolis), Tim van den Burg (Bredase Bomen) en Floor Ziegler (De Suiker). Teun Gautier modereert de avond.

Datum: 28 september 2022
Tijdstip: inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur
Locatie: Brack, Speelhuislaan 173A (Dit keer niet zoals gebruikelijk bij de Teruggave)
PBO uren: 2,0
Deelname: meld je aan via spontanestad.eventbrite.nl of stuur een mail naar post@stichtingblast.nl

Foto: © STEK

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook