BLAStprijs 2020 Prijsuitreiking TV-UITZENDING & LIVESTREAM

Op woensdagavond 30 september reikt wethouder Marianne de Bie de BLAStprijs uit voor het beste publieke gebouw in Breda. De nominaties zijn inmiddels bekend.

De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, staat deze keer in het teken van het publieke gebouw.

Procedure
Architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers zijn opgeroepen om hun project voor de BLAStprijs aan te melden. Deze aanmeldingen vormden de longlist. Uit deze longlist heeft de jury vier nominaties gekozen. Uit die nominaties wordt vervolgens een winnaar gekozen. De projecten worden beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit. Voor de projecten geldt de voorwaarde dat ze zijn gerealiseerd in de afgelopen drie jaar.

Jury
De vakjury bestaat dit jaar uit architect Ingrid van der Heijden (partner CIVIC architects), Bas van der Pol (directeur Architectuur Instituut Rotterdam) en architect Johan De Wachter (partner JDWA).

Nominaties
De gemeente Breda heeft de ambitie een gastvrije stad te zijn. Hoe dragen de gebouwen in de stad hieraan bij? Is de nieuwe architectuur in de stad uitnodigend, laagdrempelig en toegankelijk? Welke gebouwen faciliteren het ontmoeten? Gebeurt dit alleen in winkels en cafés of spelen plekken voor cultuur, onderwijs en zorg hierin ook een rol?

Er is een groeiende maatschappelijke behoefte aan publieke ontmoetingsplekken. Nieuwe gebouwen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen. Wat is het beste publieke gebouw? De genomineerden zijn:

  • Transformatie campus BUAS – INBO/Culd
  • Ontwerp Generaal Maczek Memorial – Oomen Architecten
  • Verbouwing Nieuwe Veste – AHH
  • Uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging – Baudoin van Alphen Bergers architecten

Prijs
De BLAStprijs bestaat uit een Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in De Teruggave. De avond wordt gepresenteerd door Mathias Lehner. Wethouder Marianne de Bie reikt de prijzen uit.

Datum: woensdag 30 september
Tijdstip: uitzending 20.00-22.00 uur
Locatie: TV: Ziggo kanaal 4o, Internet: www.bredanu.nl
Deelname: wegens beperkte capaciteit is aanmelden verplicht, meld je gratis aan via www.blastprijs2020.eventbrite.nl of www.stichtingblast.nl

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook