BUITENKANS – Dorpsidentiteit

Terwijl dorpen in de directe periferie van de steden verstedelijken in een gestaag tempo, trekken in de dkerne verder van de stad voorzieningen weg. Beide tendenzen hebben een ingrijpende invloed op het dorpse karakter.

In sommige kernen verdwijnen beeldbepalende gebouwen, waaraan de geschiedenis van de plek viel af te lezen. Met de gebouwen verdwijnen soms ook waardevolle sociale netwerken rondom die gebouwen en ruimtes. Ruimtelijke structuren veranderen door toevoeging van nieuwe volumes, die soms een zeer algemene vormentaal hebben en overal elders hadden kunnen staan.

Op andere plaatsen blijft het karakter van het dorp overeind, of wordt het zelfs versterkt, ondanks of dankzij veranderingen. Door invloed van beleid, of door initiatieven van betrokken bewoners of verenigingen.

Op deze avond geven sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun visie op het onderwerp, en halen zij inspirerende voorbeelden aan.

De livestream maakt deel uit van een lezingenreeks in mei en juni van het nieuwe architectuurnetwerk Buitenkans. De Brabantse Architectuurcentra, AR-TUR, en het Tilburg Architectuur Film Festival, samenwerkend onder de naam Buitenkans profileren zich gezamenlijk als een open podium voor het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied. Dit programma wordt verzorgd door BAI

Datum: woensdag 9 juni 2021 20.00-21.30 uur
Deelname: deelname is gratis, aanmelden kan via deze link

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook