BUITENKANS – Huisvesting van arbeidsmigranten

Tijdens de eerste lezing van de programmareeks van Buitenkans​ gaan we in gesprek over de uitdagingen die komen kijken bij het huisvesten van arbeidsmigranten en seizoensarbeiders. KAW architecten begeleiden gemeentes, ontwikkelaars en uitzendorganisaties in de ruimtelijke vraagstukken rondom het plaatsen van de arbeidskrachten. Om tot een goede kwaliteit van de woningen te komen, is het van belang goed in gesprek te blijven met de omwonenden. Hoe zien de participatietrajecten eruit en waar lopen we tegenaan?

Uit fascinatie en noodzaak richtte enkele jaren geleden Ciel Gommers en Maximiliaan Royakkers het kunstproject “Seasonal Neighbours” op. Hierin brengen ze de ogenschijnlijk onzichtbare problemen van de seizoenarbeiders in beeld. Met een verplaatsbare interventie gaan zij in gesprek met arbeidsmigranten, hierdoor treden ze toe in de sociale structuur van de arbeiders. We gaan in gesprek over de sociale binding met de dorpen en de behoeften van de migranten.

Tot slot spreken we met wethouder (ruimte en wonen) van gemeente Dongen; Eline van Boxtel. Van buitenaf kunnen de uitdagingen voor een gemeente in het buitengebied klein ogen, maar is dat ook zo? Hoeveel draagkracht is er voor politieke besluitvorming omtrent dit thema? Ook kijken we naar de bredere context en de invloed van grote stedelijke industrie- en bedrijventerreinen op een dorpsgemeenschap.

De livestream maakt deel uit van een lezingenreeks in mei en juni van het nieuwe architectuurnetwerk Buitenkans. De Brabantse Architectuurcentra, AR-TUR, en het Tilburg Architectuur Film Festival, samenwerkend onder de naam Buitenkans profileren zich gezamenlijk als een open podium voor het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied. Dit programma wordt verzorgd door CAST Architectuurcentrum

Datum: woensdag 19 mei 2021 20.00-21.30 uur
Deelname: deelname is gratis, aanmelden kan via deze link

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook