Green Quays – Publieksdag

Dit project wordt medegefinancierd door het European Regional Development Fund via het Urban Innovative Actions Initiative

Ben jij nieuwsgierig naar hoe ze langs de kademuren van de Nieuwe Mark de natuur terugbrengen in de stad? Kom naar de publieksdag van GreenQuays! Wat is er te doen:

Speakerscorner
Kom naar de speakerscorner waar je de mensen van de acht organisaties achter het GreenQuays project ontmoet. Wat kunnen bomen bijdragen aan de kwaliteit van de stad en de nieuwe rivier? Waarom is het onderzoek naar de mortel en baksteen belangrijk? Wat kun je zelf doen aan de vergroening van de stad?

De Gemeente Breda wil de muren en kades van de Nieuwe Mark vergroenen met bomen, (muur)planten en mossen. Dit levert niet alleen een mooi begroeide kademuur op, maar ook een rijk en gevarieerd dierenleven. Straks zul je, als je over de rivier de Mark vaart of op de kades loopt, dus ook hier de natuur kunnen beleven.

Welke omstandigheden nodig zijn om tussen de stenen, op de kades en onder water een rijk planten- en dierenleven te creëren, dat gaan acht organisaties de komende drie jaar met elkaar onderzoeken in het project GreenQuays

Workshop
Doe mee met de workshop van Floron, Natuurplein de Baronie en Wageningen Universiteit. De workshop start in Hotel Nassau, gevolgd door een ontdekkingswandeling in de buurt. Tijdens deze workshop ontdek je:

  • Hoe je verschillende plant- en diersoorten kunt herkennen
  • Wat je zelf kunt doen voor meer vogels, vlinders en bijen in de stad
  • Wat ervoor nodig is om in de binnenstad een aangenaam klimaat te houden
  • Hoe je zelf metingen en tellingen kunt doen voor onderzoek naar de veranderingen in je omgeving

Excursies
Maak kennis met stadsplanten en vissen die de binnenstad van Breda bevolken.

Excursie vissen
Ontdek de Bredase onderwaterwereld. Gewapend met een groot schepnet en als je wilt met een waadpak gaan we op zoek naar de vissen die in de Bredase singels leven en kun je ze van heel dichtbij bekijken. (Waadpakken aanwezig!)

Excursie muur- en stadsplanten
Waarom groeien muurplanten op muren en andere planten niet? En waarom groeien er in de stad andere planten dan op het platteland? Ontdek het tijdens de wandeling en maak kennis met enkele bijzondere muurplanten. Zie hoe de plantengroei tussen de stoeptegels sluipenderwijs in sneltreinvaart verandert.

Tekenwedstrijd
Een toffe tekenwedstrijd met prijzen voor de kinderen!

En verder
Beleef de groene kades door een VR-bril, bewonder street art, kijk mee met bakfietsmetingen van Wageningen University en geniet van de muziek van The Amazing Stroopwafels!

Aanmelden
Er kunnen maximaal 15 personen meedoen met workshops en excursies. Aanmelden is noodzakelijk. Stuur een mail naar: stefanievermeulen@pakhuisb.nl

Vermeld hierbij op welk tijdstip je mee wilt doen, en of je meer wilt weten over dieren, planten of het stadsklimaat. Plus je telefoonnummer i.v.m. Covid-19

  • 11.30-13.00 Workshop
  • 14.30-16.00 Workshop
  • 11.30-12.30 Excursie visssen
  • 13.00-14.00 Excursie muur- en stadsplanten
  • 16.00-17.00 Excursie muur- en stadsplanten

De hele publieksdag wordt Corona-proof uitgevoerd.

Datum: zaterdag 26 september
Tijdstip: van 11.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Franciscanessenplein (voor Hotel Nassau)
Deelname: Stuur een mail naar: stefanievermeulen@pakhuisb.nl

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook