online BLAStcafé – Het ruimtelijk DNA van Breda: mobiliteit

Hoe heeft mobiliteit de ontwikkeling van Breda gestuurd?

BLASt onderzoekt het ruimtelijk DNA van Breda op zoek naar ruimtelijke factoren die voor de toekomst van de stad relevant zijn. Na een eerste verkennende livestream in februari zijn thema’s uitgekozen die om nadere verdieping vragen: Mobiliteit, Water, de Geplande stad en de Militaire stad.  Op 30 juni organiseert BLASt een sessie rond het thema Mobiliteit.
Op zoek naar wat Breda ruimtelijk definieert mag de invloed van mobiliteit op de ontwikkeling van de stad niet onderschat worden. Als je door de bril van mobiliteit naar de stad kijkt kan je je afvragen in hoeverre dit typisch Bredaas is. De stad lijkt dan vooral door verbindingen te worden getypeerd. Verbindingen van binnen naar buiten en om de stad heen. Een stad van radialen, tangenten en rondwegen, een knooppunt op routes in alle windstreken. Een stad van postroutes, linten en de loopschans, van de Turfvaart en het Markkanaal. Van kaarsrechte Napoleonswegen en slingerende Parkways. Van de paardentram tot het HSL Station en het International Airport. Van 19e eeuwse boulevards en de 20e eeuwse cityring.
Hoe hebben deze verbindingen de stad gedefinieerd en hoe zullen nieuwe en alternatieve mobiliteitsvormen de stad gaan beïnvloeden. We kijken uit naar fenomenen rond mobiliteit, naar de ontwikkeling van de ruimtelijke structuur en naar economische en sociaal maatschappelijke achtergronden van de Bredase mobiliteit. Op deze avond zal een zestal sprekers het thema vanuit verschillende invalshoeken belichten.
Sprekers en programma:
  • Hans Kievith – erfgoed Gemeente Breda – ontstaan van de stad en haar stratenplan
  • Blast – korte historische reflectie ontmanteling van de vesting
  • Frank van Gurp – Atelier2 Architecten – automobiliteit jaren 60 en impact op stedelijk weefsel
  • Blast – korte historische reflectie komst van de spoorwegen
  • Gerben Steenhof – Provincie Noord-Brabant – Breda en ov-ontwikkelingen
  • Koen van Neerven – adviseur mobiliteit – fietsmobiliteit in Breda
  • Ineke Spapé  – directeur SOAB / docent BUAS – bespiegeling Bredase mobiliteit
  • debat/vragen panelleden

U kunt zich inschrijven voor de livestream op 30 juni en actief meedoen in de chat, de avond is van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Datum: woensdag 30 juni
Tijdstip: van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: online lezing en debat
Deelname: meld je gratis aan via eventbrite.nl of stuur een mail naar post@stichtingblast.nl

afbeelding: © Ton Gjeltema

Volg onze activiteiten ook via Facebook. Daar vind je ook activiteiten van anderen op het gebied van Landschap, Architectuur en Stedenbouw.

Blast op Facebook