BLASt organiseerde tijdens de cultuurnacht 2016 een voorstelling waarbij architectuur, kunst en cultuur samen kwamen in een unieke ruimte. Wij kijken terug op een geslaagd eerste event op de cultuurnacht vanuit BLASt. In samenwerking met Afterlight en bedrijfsverzamelgebouw Backer & Rueb hebben wij een projectionmapping installatie getoond in de voormalige Backer & Rueb werkplaats. Tijdens dit event hebben we 600 à 700 bezoeker mogen verwelkomen.

De voormalige werkplaats die momenteel leeg staat is een uniek architectonisch gebouw uit de jaren 30. Een sloopvergunning voor deze hal was verleend. Gelukkig is deze vergunning per 21 mei 2015 ingetrokken, waarvoor de bewoners uit de wijk Belcrum zich hard hebben gemaakt. Het voorste gedeelte van het Backer & Rueb complex is nu in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Het complex is een kenmerkend gebouw voor de wijk Belcrum in Breda.
Als BLASt wilden we de verbinding leggen tussen kunst, cultuur en architectuur. Het aansluiten bij de cultuurnacht was dan ook het juiste evenement om dit te verwezenlijken. Tijdens deze avond hebben wij de ruimte genomen om onze kernwaarden te laten zien, het verbinden van verschillende lokale disciplines. Wij kozen het collectief Afterlight dat met ons meedacht over het tot leven wekken van de ruimte. Afterlight verzorgde hiervoor een projecttionmapping installatie. De installatie vond een ruimtelijke aansluiting met het stedenbouwkundige gebied waarin de hal staat.
In de jaren 20 van de vorige eeuw werd begonnen met de opbouw van de wijk Belcrum en krijgt naar aanleiding van de herontwikkeling van de Spoorzone Breda een nieuwe impuls. Mondriaan liet in zijn werk ‘Victory Boogiewoogie’ de dynamiek en levendigheid en abstractie van een gebied zien. Inspiratie die Afterlight gebruikte bij de ontwikkeling van deze installatie. Een Installatie van 6 bij 3 meter met een geometrisch geabstraheerde omgeving in isometrisch perspectief, waarbij de gebouwen als een reliëf bovenop liggen. Een lijnen- en vlakkenspel laat het gebied zien waar mensen wonen en werken. Als de zon onder gaat, laten schaduw en licht een andere kant zien van het gebied. Afterlight heeft een opname gemaakt van de voorstellen, deze is via onderstaand beeld terug te kijken.
Kortom een geslaagde avond. Aan de voorbeelden uit Tilburg, Eindhoven en Dordrecht waar optimaal industriële gebouwen hergebruikt worden, kan Breda een voorbeeld nemen. BLASt heeft bij deze een interessant pand hiervoor in de ‘spotlights’ gezet, wie weet waar dit toe gaat leiden.
Tot de volgende cultuurnacht!