BLAStblog #01 – Water in de stad

Ik ben niet in Breda geboren, maar kwam er vaak als kind. Veel herinneringen aan die familiebezoekjes zijn verbonden met het water in de stad. Met de vijver in het Valkenberg, waar we eendjes voerden. Met de Nassausingel, waar we in de herfst bladeren zochten onder de hoge bomen en in strenge winters schaatsten – de contouren van de Koepel als een wachter op de achtergrond. Met de Boeimeersingel waar, op de wandelroute naar het huis van mijn tante, tussen de bomen aan het overkant van het water de opvallende witte ‘Rietveldhuizen’ opdoemden.

Water maakt de stad levendig, spannend. Kijk naar Den Bosch, kijk naar Mechelen. In Breda werd eerder de Haven heropend en een deel van de Nieuwe Mark aangelegd. Met de plannen voor de 3de fase van de Nieuwe Mark, die nu actueel zijn, trekt de gemeente het water parallel aan de Markendaalseweg door richting Fellenoordstraat en verbindt zo de Haven met de singels. Het gebied rond de Seeligkazerne wordt openbaar. Het water vormt een wezenlijk, integraal onderdeel van het stedelijk weefsel; doorkijkjes, (verlaagde) kades, trappen en afmeerplaatsen maken het water ook echt toegankelijk.  

In de animatie die de gemeente Breda heeft gemaakt over deze plannen varen in de zomer helderwitte bootjes over azuurblauw water, meren aan bij restaurant Liefdegesticht of bij het nieuwe Seeligpark. Mensen wandelen op hun gemak langs de kades, kletsen op de trappen die tot het water reiken, drinken een kop koffie op een terrasje aan de waterkant, terwijl de vogels fladderen in het groen. In de winter verandert het beeld. Het waterpeil van de Mark stijgt, aanmeerplaatsen en trappen lopen onder en de contouren van de voormalige stadswallen tekenen zich strak tegen het donkere water af – een mooie link met de historie van de stad en het gebied.  

Zo idyllisch en perfect wordt het natuurlijk nooit. Ongetwijfeld zitten op een zonnige vrijdagmiddag de trappen vol scholieren, die er pizza’s laten bezorgen en hun blikjes en dozen achterlaten; vindt een zwerver een slaapplek op een van de verlaagde kades; zorgen slordig geparkeerde fietsen voor ergernis. Maar het beeld dat in de animatie wordt geschetst is wel aantrekkelijk. Als kind kon ik het niet benoemen, maar water geeft de stad structuur, identiteit. Het biedt ruimte voor ontspanning, voor natuur. Water in de stad trekt.