BLAStprijs 2018

Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw

Wat is de beste winkelpui die de afgelopen drie jaar in de Bredase binnenstad is gebouwd? En wat is het beste bedrijfspand? BLASt, het platform voor landschap, architectuur en stedenbouw in Breda, roept architecten, ontwerpers, aannemers of opdrachtgevers op om hun beste winkelpui of bedrijfspand aan te melden voor de BLAStprijs 2018 (voorheen Welstandsprijs). De prijs wordt in april 2018 uitgereikt.

BLAStprijs
In 2018 reikt BLASt deze architectuurprijs voor de derde maal uit. Met de prijs wil BLASt de aandacht vestigen op het belang van ruimtelijke kwaliteit in Breda. Eerder winnaars waren onder meer Hotel Nassau Breda door C5 Architecten, Gasthuyspoort door Bedaux de Brouwer Architecten en Vitalis college door atelier PRO. In 2018 wordt de prijs – de zogenaamde Bredase roede, een historische lengtemaat – uitgereikt in de categorieën beste winkelpui en beste bedrijfspand.

Beste winkelpui
Het historische centrum van Breda is onlangs uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland. Hoe ziet een goede winkelpui eruit in die historische context? Met de opkomst van internetshoppen is het winkellandschap drastisch veranderd. Beleving wordt belangrijker, functioneel winkelen verschuift naar leisure en funshoppen. Hoe wordt er omgegaan met reclame-uitingen, zowel op straat als aan de gevel? Hoe is de beleving ’s avonds en ’s nachts? Kan de winkelpui bijdragen aan het gevoel van veiligheid en gastvrijheid? Hoe voegt de winkel zich in het straatbeeld? Kortom, wat is beste winkelpui in de beste binnenstad?

Beste bedrijfspand
Bedrijventerreinen vormen de entrees van de stad. In Breda zijn, zoals ook elders, de afgelopen jaren nieuwe werklandschappen ontwikkeld zoals Breepark, Rithmeesterpark en het Stationsgebied. Hoe aantrekkelijk zijn deze ‘stadspoorten’ vormgegeven? Fungeren de bedrijfsgebouwen als visitekaartjes van de stad? De gebouwen vormen de dagelijkse leefomgeving van vele werknemers. Hoe is het hier gesteld met de verblijfskwaliteit? Kortom, wat is het beste bedrijfspand?

Oproep
Architecten, ontwerpers, aannemers of opdrachtgevers kunnen hun winkelpui of bedrijfspand aanmelden voor de BLAStprijs. Voorwaarden zijn dat het ontwerp gemaakt is in de afgelopen drie jaar en dat de uitvoering van het project in 2015, 2016 of 2017 is begonnen. Het aanmeldingsformulier en het reglement zijn te vinden op www.stichtingblast.nl/BLAStprijs. Inschrijven kan tot  27 januari 2018.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Breda maakt een selectie van winkelpuien en bedrijfspanden waarvoor in de afgelopen drie jaar een omgevingsvergunning is ingediend. Ook deze projecten dingen mee naar de BLAStprijs.

Procedure
De aanmeldingen vormen samen met de selectie van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit de longlist. Uit deze longlist nomineert de vakjury per categorie drie projecten voor de shortlist. De vakjury voor de BLAStprijs 2018 bestaat uit Hans Lensvelt, designondernemer, Xander Vermeulen Windsant, architect-eigenaar van XVW architectuur en voorzitter van het Bosch Architectuur Initiatief, en Gert-Jan Wisse, landschapsarchitect bij Bureau B+B.

De genomineerden wordt gevraagd hun project te presenteren tijdens de openbare uitreiking van de BLAStprijs in april 2018, exacte datum en plaats worden later bekend gemaakt. Aan het einde van de avond maakt de jury de winnaars bekend.

De BLAStprijs 2018 komt tot stand in samenwerking met BNA Kring West-Brabant, de gemeente Breda en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Breda.