BLAStprijs 2024 – Inbreidingen

Dit jaar wordt alweer voor de negende keer de BLAStprijs georganiseerd, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw. De prijs is een initiatief van architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De BLAStprijs 2024 staat in het teken van inbreidingen – binnenstedelijke herontwikkeling.

Er zijn veel mensen die een woning zoeken. Een groot deel van de bestaande woningvoorraad is gebouwd voor traditionele gezinnen, terwijl er nu minder bewoners per woning zijn; de samenstelling van huishoudens is veranderd. Dat vraagt niet alleen om meer woningen maar ook om andere woningtypes; starters missen nu kansen op de woningmarkt, terwijl ouderen die kleiner/gelijkvloers willen wonen, geen passende woning kunnen vinden.

In plaats van uit te breiden in het buitengebied kiest Breda bewust voor de focus op inbreiding; binnenstedelijke herontwikkeling biedt kansen en mogelijkheden. Dat kan niet vrijblijvend: inbreiding moet niet alleen bijdragen aan meer woningdifferentiatie, maar ook aan meer groen in de stad, een goede waterhuishouding, opschaling van de voorzieningenstructuur en de mobiliteitstransitie.

Voor de beoordeling van de inzendingen van de BLAStprijs zijn de volgende drie criteria van belang:

  • Welke kwaliteit voegt de inbreiding toe aan de stad (denk aan functies en voorzieningen)
  • Is de inbreiding duurzaam, in de breedste zin van het woord (denk aan biodiversiteit, mobiliteit, bouwproces, sociale duurzaamheid)
  • Wat is de architectonische/stedenbouwkundige kwaliteit

BLASt roept architecten, ontwerpers, ontwikkelaars en opdrachtgevers van inbreidingen op om zich in te schrijven voor de BLAStprijs 2024. De inbreiding moet in de afgelopen vijf jaar zijn gerealiseerd en zijn opgeleverd voor november 2024.

Een driekoppige vakjury beoordeelt de plannen. De BLAStprijs wordt op woensdagavond 27 november tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.

Aanmelden kan tot maandag 23 september.