Nominaties BLAStprijs 2019

Op woensdag 27 maart reikt wethouder Marianne de Bie de BLAStprijs uit voor respectievelijk het beste XS-project en het beste XL-project in Breda. De nominaties zijn inmiddels bekend.

De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die jaarlijks in twee categorieën wordt uitgereikt, staat deze keer in het teken van kleine woninguitbreidingen, XS, en grootschalige plannen, XL.

Procedure
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van de gemeente Breda heeft een selectie gemaakt van plannen waarvoor een omgevingsvergunning is ingediend. Ook architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers konden hun project voor de BLAStprijs aanmelden. Deze aanmeldingen vormden samen met de selectie van de CRK de longlist. Uit deze longlist heeft de jury per categorie de nominaties gekozen. Uit die nominaties wordt vervolgens per categorie een winnaar gekozen. De projecten worden beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit. Voor een XS-project geldt de voorwaarde dat het ontworpen is in de afgelopen drie jaar. Voor het XL-project is de voorwaarde dat het in de afgelopen vijf jaar (2014, 2015, 2016, 2017 of 2018) is samengesteld. 

Jury
De vakjury bestaat dit jaar uit landschapsarchitect Elma van Boxel van ZUS (Zones Urbaines Sensibles) in Rotterdam, Marc Glaudemans, directeur provincie Noord-Brabant (Economie, Internationalisering, Mobiliteit & Infra) en architect Ninke Happel van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten in Rotterdam.

Nominaties
Sinds 2014 mag er veel meer gebouwd worden zonder vergunning. Om woningen te laten voldoen aan woonwensen en energie-eisen wordt er veel opgeknapt, uitgebreid en verbouwd buiten het gezichtsveld van de gemeente. BLASt wil weten wat voor dakkapellen, serres, keukenuitbreidingen, op- en aanbouwen dit heeft opgeleverd. Hebben deze XS-ingrepen impact op het uiterlijk van de stad? En wat is het beste XS-project?

In de categorie XS zijn genomineerd: 

Tuinberging Baronielaan door Oomen Architecten
Uitbreiding woonhuis MM door atelier2 architecten
Transformatie schuur naar woning door van Os Architecten

Breda lijkt aan een ware groeispurt te zijn begonnen. Komende jaren worden er volgens planning duizenden woningen bijgebouwd. Hiervoor zijn de afgelopen jaren stedenbouwkundige plannen, gebiedsvisies, beeldkwaliteitsplannen en inrichtingsplannen opgesteld. Hoe is het gesteld met de kwaliteit van deze plannen? Wat is het best XL-project?

In de categorie XL zijn genomineerd:

Lage Kant door Rothuizen Architecten en Stedenbouwkundigen
Openbare ruimte Via Breda door gemeente Breda
Gebiedsperspectief Havenkwartier door gemeente Breda

Prijs
De BLAStprijs bestaat uit een Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda. De winnaars worden 27 maart bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in het Stedelijk Museum Breda. Wethouder Marianne de Bie reikt de prijzen uit. Presentatie is in handen van Lucas Verweij.

Datum: woensdag 27 maart 2019
Tijdstip: inloop vanaf 19.30 uur, prijsuitreiking om 20.00 uur. met aansluitend een borrel
Locatie: Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22
Deelname: wegens beperkte capaciteit is aanmelden verplicht, meld je gratis aan via https://blastprijs2019.eventbrite.nl of www.stichtingblast.nl