Nominaties BLAStprijs 2020

De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, staat deze keer in het teken van het publieke gebouw.

Procedure
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van de gemeente Breda heeft een selectie gemaakt van plannen waarvoor een omgevingsvergunning is ingediend. Ook architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers konden hun project voor de BLAStprijs aanmelden. Deze aanmeldingen vormden samen met de selectie van de CRK de longlist. Uit deze longlist heeft de jury vier nominaties gekozen. Uit die nominaties wordt vervolgens een winnaar gekozen. De projecten worden beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit. Voor de projecten geldt de voorwaarde dat ze zijn gerealiseerd in de afgelopen drie jaar.

Jury
De vakjury bestaat dit jaar uit architect Ingrid van der Heijden (partner CIVIC architects), Bas van der Pol (directeur Architectuur Instituut Rotterdam) en architect Johan De Wachter (partner JDWA).

Nominaties
De gemeente Breda heeft de ambitie een gastvrije stad te zijn. Hoe dragen de gebouwen in de stad hieraan bij? Is de nieuwe architectuur in de stad uitnodigend, laagdrempelig en toegankelijk? Welke gebouwen faciliteren het ontmoeten? Gebeurt dit alleen in winkels en cafés of spelen plekken voor cultuur, onderwijs en zorg hierin ook een rol?

Er is een groeiende maatschappelijke behoefte aan publieke ontmoetingsplekken. Nieuwe gebouwen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen. Wat is het beste publieke gebouw? De genomineerden zijn:

  • Transformatie campus BUAS door INBO/Culd
  • Ontwerp Generaal Maczek Memorial door Oomen Architecten
  • Verbouwing Nieuwe Veste door AHH
  • Uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging door Baudoin van Alphen Bergers architecten

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking is wegens de Coronacrisis verplaatst worden naar woensdag 30 september. Ga voor meer informatie naar BLAStprijs 2020 Prijsuitreiking.