Studentencomplex SHV Brinker! wint BLAStprijs 2021

Studentencomplex SHV Brinker! aan de Goesseelsstraat 2 in Breda, ontworpen door Rienks Architecten, is winnaar van de BLAStprijs 2021. De prijs stond dit jaar in het teken van studentenhuisvesting, een actueel thema. ‘De inspanningen die de architect heeft geleverd om dit project in deze uitdagende en lastige context in te passen en te realiseren zijn geslaagd; er is meer geleverd dan gevraagd,’ aldus het juryrapport. Het ensemble van legeringshotels door BUROBEB,  op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne aan De La Reijweg, kreeg een eervolle vermelding.

De winnaar kreeg de prijs woensdagavond uitgereikt tijdens een feestelijke avond bij de BUas (Breda University of applied sciences) in Breda. ‘Dit project is duidelijk meer dan een technische invuloefening; er is op diverse schaalniveaus architectonische meerwaarde gecreëerd,’ aldus het juryrapport over SHV Brinker!. ‘Bovendien is het gerealiseerd binnen een beperkt budget, en dat is knap te noemen.’  De BLAStprijs bestaat uit een plaquette met een geabstraheerde afbeelding van de Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda.

De prijsuitreiking werd live uitgezonden door BredaNu. Het ensemble van legeringshotels door BUROBEB,  op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne aan De La Reijweg, kreeg een eervolle vermelding. Het was de zesde maal dat BLASt, het Bredase platform voor landschap, architectuur en stedenbouw, deze jaarlijkse architectuurprijs uitreikte. Met de prijs wil BLASt de aandacht vestigen op het belang van ruimtelijke kwaliteit in Breda.

Jury
De jury van de BLAStprijs 2021 bestond uit architect en auteur Pnina Avidar, hoofd architectuur programma Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg; René Erven, coördinator Stichting Architectuurcentrum Regio Eindhoven en Thom Hoevenaar, architect bij Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle.

Kanshebbers voor de BLAStprijs waren Study Studio Park door BB Architecten; T63 door VVR Architecten; SHV Brinker! door Rienks Architecten; Camelot Campus 076 Breda door EGM Architecten en het ensemble van legeringshotels door BUROBEB.

Lees hier het volledige juryrapport

Thema studentenhuisvesting
Jaarlijks volgen zo’n 20.000 studenten in Breda middelbaar en hoger beroepsonderwijs; ruim 10.000 studenten wonen ook in de stad. Als onderwijsstad is het van belang dat Breda haar studentenhuisvesting op orde heeft.

Hoe is het in Breda gesteld met de kwaliteit van de studentenhuisvesting? Draagt de vormgeving van de collectieve voorzieningen bij aan de kwaliteit van het wonen? Wat maakt dat studenten zich thuis voelen? En hoe is het programma verweven met de stad?

Afgelopen jaar, toen veel studenten door de coronacrisis noodgedwongen hun lessen vanuit hun studentenkamer moesten volgen, bleek eens te meer dat de invulling van de (beperkte) ruimte én de omgeving van groot belang is.

Bekijk hier het live verslag van BredaNu.

fotografie: @Rienks Architects