TERUGBLIK: BLAStcafé – Ruimtelijk DNA van Breda

Op 24 februari vond het webinar plaats over het ruimtelijk DNA van Breda. In deze online sessie belichtten zeven sprekers ieder afzonderlijk een moment in de ruimtelijke geschiedenis van de stad of een bepaalde manier van omgaan met die geschiedenis.

Dit leverde een staalkaart op van sleutelmomenten, variërend van de gouden periode rond de Nassaus en de krans van landgoederen en landhuizen rond de stad tot de herwaardering van het stadscentrum in de jaren negentig. Ook de wijze waarop de stad zich door transformatie voortdurend aanpast aan de tijd kwam aan de orde. Hierbij werd het begrip ‘meuktheorie’ geïntroduceerd: iets wat op het ene moment als banaal wordt beschouwd, kan later juist waardevol zijn. Pleidooi voor een gelaagde aanpak van de stad, waarbij oud en nieuw samengaan. Online konden meekijkende en -luisterende gasten het gesprek in de chatfunctie verder voeren. Ook daar kwamen nieuwe inzichten bovendrijven.
 
De avond heeft een schat aan informatie opgeleverd waarmee BLASt aan de slag kan. Dit doen we door eerst de raakvlakken en overlappen tussen de afzonderlijke onderwerpen te onderzoeken. Van hieruit zullen we de onderzoeksthema’s filteren. Zodra hierover nieuws is zal BLASt ermee naar buiten treden.