TERUGBLIK: Dag van de Architectuur 2022

Op zaterdag 18 juni vond de jaarlijkse fietsexcursie plaats op de landelijke Dag van de Architectuur. Het landelijk thema was T-Huis en in Breda stond het wonen centraal. Deelnemers werden op de verschillende locaties door ontwerpers of bewoners rondgeleid. De betekenis van de vertrouwde begrippen ‘huis’ en ’thuis’ zijn sinds de pandemie en de toenemende schaarste in huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent ‘T-Huis? Hoe kunnen we de invloed op onze woonomgeving vergroten? Om deze vraag te beantwoorden gingen we op bezoek bij een aantal bijzondere woonprojecten. Op de verschillende locaties gaven ontwikkelaars, bewoners of architecten een korte toelichting.

In de ochtend werd De Apenrots bezocht, een jaren ’80 woongebouw met winkelcentrum wat momenteel wordt gerenoveerd. Daarna wooncollectief Aardrijk waarbij we konden horen en zien hoe de bewoners hier als een commune samenleven. Vervolgens Stichting Eigen Wijze waar we konden zien hoe particulier opdrachtgeverschap maatwerk kan leveren voor jongeren met een verstandelijke beperking. De ochtend werd afgesloten met een bezoek aan gezinshuis El Noor waar we hartelijk werden ontvangen. Hier konden we horen en zien hoe een veilige leefomgeving is gecreëerd voor kinderen met een andere culturele achtergrond die niet meer thuis kunnen wonen.

In de middag werden de Adriaen Lofts bezocht, een jaren ’70 winkelplint die is getransformeerd naar studio’s. Daarna de Heilig Hartkerk, een rijksmonument waarin luxe appartementen worden gerealiseerd. Vervolgens kregen we een rondleiding bij Breda Botanique waar wonen, werken en logeren samenkomen in de voormalige Chassékazerne. In de oude Sint Annaschool was een goed contrast te zien tussen een atelierwoning en klaslokalen die volledig waren verbouwd tot een moderne woonruimte. De dag eindigde bij Ingenhousz Breda, de voormalige kweekschool, waar we na een rondleiding door het hotel, short living appartementen en het restaurant genoten van een welverdiende borrel en konden terugblikken op een geslaagde dag.