TERUGBLIK: Dag van de Architectuur – Toegang | Toegankelijkheid

Op zaterdag 17 juni organiseerde stichting BLASt haar jaarlijkse fietstocht door Breda ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur. Dit jaar was het landelijke thema Toegang-Toegankelijkheid. Twee Bredase architectenbureaus maakten voor de gelegenheid hun projecten en wat hen inspireert toegankelijk; ze gaven tijdens de fietstocht een rondleiding langs diverse bijzondere plekken.

Het ochtendprogramma werd verzorgd door Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten. Zij namen de deelnemers mee over de Triple O Campus en vertelden hoe dit terrein van de voormalige brandweerkazerne toegankelijk is gemaakt en uitgebreid met gebouwen voor de creatieve industrie en toegepaste technologie. Ook het kantoor van het architectenbureau werd bezocht. Daar kon men als kers op de taart omhoog klimmen in de slangentoren om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Daarna ging de route langs kantoor Aartsen Fruit & Vegetables dat in de loop der jaren ook steeds verder is uitgebreid. Daarop volgde een bezoek aan bedrijfsgebouw Winters waarbij de toegang tot de entree bijzonder is vormgegeven in het hart van het gebouw. Vervolgens werd nog even stilgestaan bij de geplande woningbouw ontwikkeling op het terrein van Klavers Jansen en tenslotte Dok 64.

De lunch vond plaats op het dakterras van The Office, in het voormalig Kadaster gebouw. Hier was de ontwikkeling van de Nieuwe Mark goed te overzien. 

Het middagprogramma werd verzorgd door havermans : hielkema architecten. Zij namen de deelnemers eerst mee naar hun kantoor aan de Cingelstraat voor een presentatie over The Marker, nog in aanbouw. Daarna volgde een bezoek aan Villa VtK, gelegen op een haast verborgen plek midden in Breda. Een zorgvuldig uitgewerkte villa die erg gewaardeerd werd. Daarop volgde een bezoek aan de bouwplaats van The Marker waarbij het thema toegang met name van toepassing was op de stedenbouwkundige inpassing. Tenslotte volgde een rondleiding langs het rioolgemaal Markendaalseweg en de bruggen over de Nieuwe Mark waarbij toegankelijkheid een grote rol speelde zowel boven als op het water.

De afsluitende borrel vond plaats bij The Office in het voormalig Kadaster gebouw.

Hier was op deze dag tevens de tentoonstelling “De grote verbouwing van Brabant” te bezoeken. De 33 projecten gaven hier een antwoord op de vraag op welke manier ontwerpkracht kan bijdragen aan grote ruimtelijke opgaven in Noord-Brabant.

De Dag van de Architectuur werd bijgewoond door 46 deelnemers.

Foto: © 2023 Roel Wildervanck