TERUGBLIK: Dag van de Architectuur – Ruimte maken

Op zaterdag 15 juni, de landelijke Dag van de Architectuur, organiseerde stichting BLASt haar jaarlijkse fietstocht door Breda. Het thema van de dag was dit jaar Ruimte Maken; is er wel genoeg ruimte om alles wat we willen én moeten ook een plek te geven? En is die ruimte nog maakbaar? De fietstocht liet op uiteenlopende manieren zien waar en hoe architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur ingezet kunnen worden om hier oplossingen voor te vinden. Op de route werden de drie grote binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen die in Breda van start gaan; ’t Zoet, Gasthuisvelden en de Oostflank bezocht.

Het ochtendprogramma werd opgesteld in samenwerking met CrossArts. Kunstenaarscollectief Observatorium werkt aan een bijzonder project rondom het thema Liefde voor de Mark. Observatorium gebruikt kunst om de kern van een plek te leren kennen. Daarbij werd gezocht naar de relatie tussen NAC en de Mark en de betekenis hiervan voor de stad. Daarom werd de ochtend afgetrapt bij het Rat Verlegh Stadion. Hier werd door Jan Braspenning, al 30 jaar verantwoordelijk voor de grasmat, uitleg gegeven over het beheer en onderhoud. Dit werd duidelijk met veel kennis en plezier gedaan. De route werd vervolgd naar ’t Zoet waar Ruud Reutelingsperger van Observatorium een toelichting gaf op zijn visie op ruimte maken rondom het thema Liefde voor de Mark. Daarbij lichtte hij een tipje van de sluier op van het ontwerp voor het drijvende paviljoen in de Mark wat later dit jaar in gebruik wordt genomen. Wat verder op het terrein gaven Izabela Słodka en Federica Zatta, winnaars van de Europan17 ontwerpwedstrijd een toelichting op hun winnende plan voor ’t Zoet. Het plan, StrataScapes, benadert de stad als een laboratorium, een ecosysteem dat kan groeien, krimpen en zich aanpassen. Dit experiment, zoals de ontwerpers het noemen, biedt een vernieuwend alternatief voor de traditionele bouwpraktijk. De ochtend eindigde bij 5TRACKS waar Thijs van Bijsterveld van Shift A+U en Dik Houben van Powerhouse Company een rondleiding gaven. Het plan bestaat uit een hotel, kantoren, appartementen en horeca/voorzieningen die verdeeld over drie gebouwen in een groen park staan. Het idee was om op deze locatie, Coulissen West in het Stationskwartier, een hoogstedelijk gebied te ontwikkelen waarin je 24/7 kunt wonen, ondernemen, werken en recreëren.

De lunch vond plaats bij IntercityHotel Breda dat tevens onderdeel uitmaakt van 5TRACKS

In de middag verzorgde Mieke Roozen een rondleiding door de oude rechtbank met zijn unieke spiraalvormige rondgang. Op het dak kon de omgeving van gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden goed worden overzien. Het gebouw zal in de toekomst worden getransformeerd naar woningen. De volgende stop was het Chassé Theater waar directeur Ruud van Meijel uitleg gaf over de theaterstraat die van voor tot achter dwars door het gebouw loopt en ruimte biedt voor verbinden en ontmoeten. Verder werd er een kijkje achter de schermen en in de catacomben geboden. Daarna volgde een bezoek aan de Koepelgevangenis hier gaven Marc Beerens en Erik van der Elst een toelichting op de ontwikkeling die gaande is voor dit gebied. Het complex is nu nog afgesloten maar gaat een aantrekkelijk, levendig onderdeel van de stad worden. De route eindigde bij het Infocentrum Breda Centrum Oost waar Ton Gjeltema bij een stadsmaquette de plannen toelichtte voor de grootschalige gebiedsontwikkeling die hier gaat plaatsvinden. De gemeente wil de oostflank transformeren tot een hoogwaardig deel van de binnenstad. Het gebied krijgt een levendige, stadse identiteit, met een mix van wonen, werken en ontspannen. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkelvisie van het gebied, dat Chassékwartier gaat heten. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke borrel in het atrium van Carré Chassé.

De Dag van de Architectuur werd bijgewoond door 60 deelnemers.

Foto: 5TRACKS © 2024 Roel Wildervanck