Zaterdag 7 oktober organiseerde BLASt voor de vrienden & partners een excursie naar Den Bosch met als doel verschillende woonmilieus te verkennen. Daarnaast werd deze dag gebruikt om onderling te netwerken.
De ochtend startte bij Amadeiro, onder begeleiding van Reinout Crince, strategisch stedenbouwkundige bij gemeente ‘s-Hertogenbosch. Op dit voormalige KPN terrein is nu een nieuw stukje stad ontwikkeld in de vorm van appartementen en stadse woningen variërend van sociale huur, middensegment- en vrije sector huurwoning. Bijzonder was het met zorg ontworpen publiek toegankelijke hof dat in de avond niet wordt afgesloten maar een open verbinding blijft in het fijnmazige weefsel van de binnenstad. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het Gasthuiskwartier, het voormalige gzg-terrein van 5 hectare gelegen in het historische centrum. Het masterplan van West 8 bestaat uit een reeks nieuwe voetgangersstraten die het gebied met zijn omgeving verbinden. Gecombineerd met de sterk gedifferentieerde straatgevels creëren ze een naadloze verbinding met het stedelijke weefsel van het stadscentrum. Daarna eindigde het ochtendprogramma bij de Amazones van Liesbeth van der Pol, 3 elegante lichte woontorens op een bijzondere plek. Aan de rand van de historische binnenstad van Den Bosch en in een parkachtige omgeving. Met prachtig uitzicht over de stad en water ‘de IJzeren Vrouw’.
Na de lunch werd de middag voortgezet met een bezoek aan Terrazzo van KENK architecten, een stedelijk bouwblok aan de zuidrand van het Paleiskwartier. Het is een plan met verschillende ‘gezichten’. Het kamvormige blok opent zich naar het zuiden en maakt een stedelijke wand gericht op de Hof-vijver, met daarnaast een toren gericht op het Hofplein. Geïnspireerd op de stedelijke architectuur van het Paleiskwartier hebben al deze verschillende gevels een eigen karakter. Hierna werd de wandeling vervolgd naar het Westerpark om het parkachtige karakter van dit woonmilieu te beleven. Vervolgens werd de Boschgaard bezocht, een transformatie van een voormalig buurthuis naar 19 wooneenheden met collectieve woon- en buurtfuncties. Het is een wooncomplex gemaakt van restmaterialen. Superuse Studios is de architect en bedenker van de hergebruikstrategie. Bouwbedrijf Versteegden, bewoners en woningbouwvereniging Zayaz omarmden de strategie en samen realiseren ze het project. Boschgaard laat zien wat er al mogelijk is met circulair bouwen. Ter plekke kregen we nog een uitgebreide toelichting van een van de bewoners en initiatiefnemer die zelf actief betrokken is bij de uitvoering. Daarna werd een bezoek gebracht aan Minitopia, een initiatief van Tessa Peters en Rolf van Boxmeer. Deze voormalige milieustraat in ’s-Hertogenbosch waarvoor de bouwplannen op de lange baan geschoven waren, is nu hét toonbeeld van duurzaam, eigenzinnig en betaalbaar wonen. Minitopia laat zien dat wonen anders kan: goedkoper, flexibeler, duurzamer en met een uniekere beeldtaal.
De excursie werd bijgewoond door 29 deelnemers.
Foto: © 2023 Roel Wildervanck