Transformatie campus BUas winnaar BLAStprijs 2020

De transformatie van de campus BUas (Breda University of Applied Sciences) door INBO/Culd aan de Monseigneur Hopmansstraat in Breda is door de jury unaniem uitgeroepen tot winnaar van de BLAStprijs 2020. ‘Van de vier genomineerde projecten heeft de transformatie van BUas de grootste maatschappelijke impact; het project is belangrijk voor de ontwikkeling van de publieke ruimte van de stad. Een overtuigende winnaar,’ aldus het juryrapport. Thema van de prijs was dit jaar ‘Beste publieke gebouw’.

Bij de transformatie van BUas zijn twee bestaande onderwijsgebouwen en een voormalig klooster getransformeerd en ingebed in een groen, verkeersluw park. Gemeenschappelijke functies en entrees zijn herdacht en strategisch gepositioneerd. Eén nieuwe doorbraak zorgt ervoor dat de drie bestaande binnentuinen van het klooster de lobby’s van het complex worden. De jury waardeert de ambitie en sensitiviteit die uit dit integraal ontworpen project spreken. ‘De publieke ruimte en het landschap zijn goed ontworpen en voegen ontspanning toe aan de omliggende wijk, ontwerpkeuzes zijn consequent doorgevoerd met een scherp oog voor rendement. Het is bovenal een fijne verblijfsplek geworden.’te publieke gebouw?

Uitreiking
De winnaar werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een kleine, feestelijke bijeenkomst in de Teruggave in Breda en was te volgen via een livestream. Wethouder Marianne de Bie reikte de BLAStprijs – een trofee en een Bredase roede (een historische lengtemaat) – uit. Andere genomineerden waren het Generaal Maczek Memorial door Oomen Architecten; de verbouwing van de Nieuwe Veste door AHH en de uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging door Baudoin van Alphen Bergers architecten.

BLAStprijs
De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs is dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De vakjury bestond uit architect Ingrid van der Heijden (partner CIVIC architects), Bas van der Pol (directeur Architectuur Instituut Rotterdam) en architect Johan De Wachter (partner JDWA). Thema van de prijs was dit jaar ‘Beste publieke gebouw’.

Beste publieke gebouw
De gemeente Breda heeft de ambitie een gastvrije stad te zijn. Hoe dragen de gebouwen in de stad hieraan bij? Is de nieuwe architectuur in de stad uitnodigend, laagdrempelig en toegankelijk? Welke gebouwen faciliteren het ontmoeten? Gebeurt dit alleen in winkels en cafés of spelen plekken voor cultuur, onderwijs en zorg hierin ook een rol? Er is een groeiende maatschappelijke behoefte aan publieke ontmoetingsplekken. Nieuwe gebouwen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen.

Procedure
Architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers zijn opgeroepen om hun project voor de BLAStprijs aan te melden. Deze aanmeldingen vormden de longlist. Uit deze longlist heeft de jury vier nominaties gekozen. Uit die nominaties is vervolgens een winnaar gekozen. De projecten zijn beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit. Voor de projecten gold de voorwaarde dat ze zijn gerealiseerd in de afgelopen drie jaar.

Corona
De keuze voor de categorie Beste publieke gebouw is gemaakt voor aanvang van de coronacrisis en ook de deadline voor de inzendingen lag daarvoor. In april werd de uitreiking geannuleerd. Deze crisis onderstreept op een vervreemdende manier het belang van het publieke gebouw. Het is onwezenlijk om een bibliotheek zonder bezoekers, een campus zonder studenten of een gedenkplek met nauwelijks publiek te beoordelen.

Foto: Jan de Vries