Uitreiking BLAStprijs 2018

Op dinsdag 10 april reikt burgemeester Depla de BLAStprijs (voorheen Welstandsprijs) uit voor respectievelijk het beste bedrijfspand en de beste winkelpui in Breda. De nominaties zijn inmiddels bekend.

De BLAStprijs is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda en de BNA Kring West-Brabant. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in twee categorieën. Dit jaar zijn dat de categorie bedrijfsgebouw en de categorie winkelpui.

Procedure
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van de gemeente Breda heeft een selectie gemaakt van plannen waarvoor een omgevingsvergunning is ingediend. Ook architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers konden hun project voor de BLAStprijs aanmelden. Deze aanmeldingen vormden samen met de selectie van de CRK de longlist. Uit deze longlist heeft de jury per categorie de nominaties gekozen. Uit die nominaties wordt vervolgens per categorie een winnaar gekozen. De projecten worden beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit. Voorwaarde is dat het ontwerp in de afgelopen drie jaar is gemaakt en dat de uitvoering ervan in 2015, 2016 of 2017 is begonnen.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit Hans Lensvelt (directeur-eigenaar van project- en kantoorinrichting Lensvelt BV), Xander Vermeulen Windsant (architect-eigenaar van XVW architectuur en voorzitter van het Bosch Architectuur Initiatief) en Gert-Jan Wisse (landschapsarchitect bij Bureau B+B).

Nominaties
Bedrijventerreinen vormen de entrees van de stad. Kwalitatief hoogwaardige vormgeving van deze ‘stadspoorten’ draagt bij aan een positief imago van de stad. In de categorie bedrijfspand zijn genomineerd:

  • Bond Park naar een ontwerp van EA Architects, uitgewerkt door B&B Architecten
  • Cook & Boon door dedato ontwerpers en architecten
  • Krinkels naar een ontwerp van Paul de Ruiter Architects in samenwerking met Buro Lubbers

In 2017 is het historisch centrum van Breda uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland. Een goede winkelpui reageert niet alleen op de historische context maar draagt ook bij aan de groeiende vraag naar beleving. In de categorie winkelpui zijn genomineerd:

  • Costes door Rijnbout
  • Van Bommel door Van Rietschoten Design

De BLAStprijs bestaat uit een Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda. De winnaars worden 10 april bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in het Stedelijk Museum Breda. Burgemeester Paul Depla reikt de prijzen uit.

Datum: dinsdag 10 april
Tijdstip: 20.00 uur, inloop 19.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22

Toegang is gratis maar wegens beperkte capaciteit is aanmelden verplicht, dit kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-uitreiking-blastprijs-2018-43199246108  of per mail post@stichtingblast.nl