Op 13 februari is in het voormalige restaurant op de bovenste verdieping van de Teruggave onder leiding van Leon van Geest een middag gehouden rond het thema Breda Stad in een Park. De vraag van deze middag was hoe je gebouwen kunt vergroenen. Een vraag aan architecten en ontwikkelaars.
Na de aftrap door verantwoordelijk wethouder Paul de Beer kwamen de sprekers aan het woord om het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Marc Ottele (TU Delft) was gevraagd om geschiedenis van groene gebouwen te bespreken, maar belichte vooral ook het maatschappelijk belang van deze opgave voor de bouwsector.
Ton Venhoeven (VenhoevenCS) besprak de lessen uit zijn projecten en de verschillende schaalniveaus waarop hij werkt, zoals het zwembad de Miranda in Amsterdam en de stedelijke plannen voor China.
Victor Retel Helmrich (RHeia, Technieken in natuur inclusief bouwen) kwam met hele principiële maar ook praktische voorbeelden uit zijn eigen beroepspraktijk. Hoe kan je bouwmaterialen zoals beton bewerken om gevels te laten vergroenen?
Erik van der Hoeven (Natuurplein, Dierlijke gasten in Breda) hield een pleidooi om stadsnatuur te maken en om verschillende dieren en planten terug in de stad te krijgen. Het project de Nieuwe Mark kan hierop inspelen door de combinatie van water, kades en groen.
Thomas Bedaux (Bedaux De Brouwer architecten) besprak de transformatie van het voormalige KPN gebouw aan de Oude Vest tot een gemengd woon-, werk- en winkelcomplex waarbij het groen niet alleen op de binnenplaats een plek krijgt maar ook aan de gevels, zij het met de nodige scepsis. Want hoort groen wel op of aan een gebouw?