Week van de Architectuur: Panorama Nederland komt naar Breda

Tijdens de Week van de Architectuur, van zaterdag 15 juni tot vrijdag 21 juni, haalt stichting BLASt de reizende expositie Panorama Nederland naar Breda. Centraal thema van de week is de stad van de toekomst. Panorama Nederland, een 360 graden-installatie, schetst de toekomst voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. De kijker kan op ooghoogte zien hoe Nederland zich kan ontwikkelen als antwoord op de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, zoals het veranderende klimaat en energietransitie. 

Panorama Nederland is van 14 t/m 20 juni te zien in de Teruggave (het voormalige Belastingkantoor) aan de Gasthuisvelden 11. Reden voor BLASt om die week uit te roepen tot Week van de Architectuur. In die week kunnen belangstellenden deelnemen aan drie evenementen: op zaterdag 15 juni, de Dag van de Architectuur, de fietstocht Door de ogen van…, waarbij Bredase architecten de deelnemers meenemen langs hun favoriete gebouwen en plekken; op maandag 17 juni het stadsgesprek Panorama Breda en op woensdag 19 juni de filmvertoning The Experimental City.

Door de ogen van …
De Bredase architecten Ilona van Alpen, Marcel Snellenberg, Christel Smeets en Ernst René van Tatenhove hebben speciaal voor BLASt een fietstocht samengesteld langs eigen werk én langs gebouwen die hen inspireren. Deelnemers nemen een kijkje in bijzondere villa’s, nieuwe onderwijsgebouwen en kantoren.

Panorama Breda
Wat kan Panorama Nederland betekenen voor Breda? Die vraag staat centraal tijdens het stadsgesprek op maandag 17 juni. Het panel gaat aan de hand van vier thema’s, die actueel zijn voor de ontwikkeling van Breda, met elkaar in gesprek. Panelleden zijn:

  • Teun van de Ende (College van Rijksadviseurs)
  • Bert Dirrix (diederendirrix)
  • Bianca van Iersel (GGD Breda)
  • Eric Frijters (FABRICations)
  • Jan Janse (Staatsbosbeheer)
  • Hilde Blank (BVR)
  • Bertwin van Rooijen (hoofd stedelijke ontwikkeling Breda)
  • Paul de Beer (Bredase wethouder stedelijke ontwikkeling, vastgoed en klimaat)

The Experimental City
In samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD vertoont BLASt op woensdag 19 juni de film The Experimental City uit 2017 van regisseur Chad Freidrichs. The Experimental City is een megalomaan plan dat in de zestiger jaren van de twintigste eeuw werd ontwikkeld om aan te tonen dat de groeiende problemen van grote steden oplosbaar waren. Luchtvervuiling, mobiliteit, afval of energiegebruik; voor alles bood de stad een oplossing. Een film als fascinerende reis door de tijd vol aanstekelijke sciencefiction die nu, een halve eeuw later, actueler is dan ooit. De film opende in 2018 het Rotterdams Architectuur Filmfestival.

Alle evenementen zijn gratis toegankelijk en vinden plaats in of starten bij de Teruggave (Gasthuisvelden 11). Voor deelname graag aanmelden op Evenbrite. Meer informatie en de links naar Eventbrite zijn terug te vinden in de agenda.