Winnaars BLAStprijs 2019

Het Gebiedsperspectief Havenkwartier door de gemeente Breda is winnaar van de BLAStprijs 2019 in de categorie beste XL-project in Breda. De jury noemt het plan visionair en prijst hoe de gemeente Breda zich inzet voor de kwaliteit van het publieke domein. Jurylid Marc Glaudemans: “De eerste stap is heel belangrijk. Daar begint het.” Winnaar in de categorie XS is het ontwerp van atelier2 architecten voor de uitbreiding van woonhuis MM, volgens een jury een schoolvoorbeeld van wat je met elkaar in een straat kunt bereiken. De prijzen in beide categorieën werden tijdens een feestelijke avond in Stedelijk Museum Breda uitgereikt door wethouder Marianne de Bie.

De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die jaarlijks in twee categorieën wordt uitgereikt, stond deze keer in het teken van kleine woninguitbreidingen, XS, en grootschalige plannen, XL. De BLAStprijs bestaat uit een moderne uitvoering van de Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda.

Jury
De jury bestond dit jaar uit landschapsarchitect Elma van Boxel van ZUS (Zones Urbaines Sensibles) in Rotterdam, Marc Glaudemans, voormalig lector Stedelijke Strategieën en directeur Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg en architect Ninke Happel van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten in Rotterdam.

XS
De jury over de winnaar in de categorie XS, het ontwerp van atelier2 architecten voor uitbreiding woonhuis MM: “Het ontwerpen van een dakkapel is een heel gangbare opdracht, maak daar maar eens iets bijzonders van. Dit project aan de Ploegstraat laat zien dat daar echt eer aan te behalen valt. De uitbreiding met een opbouw van drie aangrenzende woonhuizen betekent een positieve ingreep in het straatprofiel. Het is een kleine transformatie, maar het ontwerp voor de opbouw is goed doordacht en verhoogt niet alleen de particuliere woonkwaliteit, maar werkt ook waardevermeerderend voor de straat. De jury vindt dit project een schoolvoorbeeld van wat je met elkaar in een straat kunt bereiken. De prijs is ook voor de opdrachtgever, die zijn nek heeft uitgestoken door samen met de buren op te trekken. Een verdiende winnaar.”

XL
De jury over de winnaar in de categorie XL, het ontwerp van gemeente Breda voor Gebiedsperspectief Havenkwartier: “Het is bijzonder hoe de gemeente Breda zich inzet voor de kwaliteit van het publieke domein. De gemeente eist haar rol daarin overtuigend op, en dat is belangrijk. De jury ziet een eenduidige onderliggende visie bij alle plannen die voor de BLAStprijs zijn ingediend; Breda heeft haar hardware duidelijk op orde. De jury vindt het Gebiedsperspectief Havenkwartier visionair. Het Havenkwartier moet uitgroeien tot een gemengd stedelijk gebied met een heel eigen karakter, als aanvulling op de binnenstad. Het geschetste perspectief daarvoor is actueel en ambitieus. De jury gelooft in het plan: uit het Gebiedsperspectief Havenkwartier, dat fungeert als kapstok voor de ontwikkeling van het gebied, spreekt lef. Bij zo’n toekomstvisie begint de rest.”

De winnende en genomineerde projecten zijn de komende twee weken te bekijken in de lobby van de Teruggave, Gasthuisvelden 11.

Kijk hier voor de projecten en het volledige Juryrapport.