Een afstudeerproject heeft geen andere begrenzingen dan de locatie waarop het zou kunnen worden gerealiseerd. In het BLAStcafé Studentenplannen van woensdag 25 september zijn vijf studentenplannen, zijnde afstudeerprojecten, voor vijf verschillende locaties in de stad gepresenteerd. Uiteenlopend van specifieke invulling via modulaire bouwmogelijkheden naar stedelijke en landschappelijke veranderingen in de stad.
Ronald Goos en Renzo Janssen, afgestudeerd aan de Avans Academie voor Bouwkunde, presenteerden hun omgevingsvisie en invulling van het Hero-terrein. Naast een brede visie voor het gebied legden zij voor hun afstudeerproject ‘Campus Green Hero’ de focus op de ontwikkeling van een multi-functioneel centrum voor studenten met bibliotheek en sportfaciliteiten. Behalve de vormgeving van het gebouw toonden zij duurzame bouwkundige constructies en toepassingen voor de realisatie.
Thijs den Breejen presenteerde mede namens de afwezige Kars den Braber hun Avans-afstudeerproject ‘Harmonieus wonen, waar mens en natuur floreren’. Een woonplan voor studenten en statushouders in de Haagse Beemden, waarin de sociale interactie en stimuleren van het welzijn de uitgangspunten zijn. Het resultaat is een concept voor stedenbouw en architectuur waarin interactie en natuur centraal staan. Gebouwen met splitlevels waarin ontmoetingen tussen studenten en statushouders kunnen plaatsvinden met groene gevels en veel groen ertussen.
Rob Damen, afstudeerder aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst, nam het publiek met in zijn zeer breed uitgewerkte project ‘Onbeperkt Wonen’, een studie naar een methode voor flexibiliteit in creëren van gebouwen verpakt in een uitzonderlijk, opvallend boekwerk. Hij heeft een systeem bedacht van woongebouwen, onderscheidend in een additieve toepassing, waarbij wordt uitgegaan van samenvoegen of uitbreiden van verschillende woontypes. Daarnaast een subtractieve toepassing, uitgaande van woonmassa. Beide toepassingen werden zeer uitgebreid gepresenteerd.
Lot van Egdom presenteerde haar BUas-afstudeerproject ‘Maak Plaats’, een stedenbouwkundige studie naar het faciliteren van creatieve werkmilieus in Breda. Haar studie wil het belang van creatieve plekken in kaart brengen, omdat die een belangrijke rol kunnen spelen in zowel maatschappelijke en economische meerwaarde en de stedelijke ontwikkeling. Als locatie voor haar onderzoek naar het belang van een creatief werkmilieus koos zij Schorsmolen. Zij presenteerde naast de onderzoeksresultaten uit het gebied ook adviezen voor dit gebied.
Floren Roovers nam de Bredase singel in zijn geheel als vraagstuk voor zijn afstuderen aan BUas. In zijn stedenbouwkundige studie genaamd ‘Singelpark 2050’ vroeg hij zich af of de omvorming van de oevers van de Singel tot parkgebied de stad gezonder en leefbaarder zou maken. Hij voorzag drie mogelijke uitkomsten van de omvorming van singeloevers tot parkgebied: het Singelpark als verbinding tussen bestaande stadsparken, als verbinding naar buitengebied en het laten ontstaan van nieuwe stadsparken en groene poorten. Een groene blik in de toekomst.
Alle presentaties werden door het publiek aandachtig aangehoord en na afloop bevraagd en leidde soms tot een uitwisseling van ideeën en inzichten. Een interessant BLAStcafé dat inzicht gaf in het denken en creëren van een nieuwe lichting architecten en stedenbouwkundigen.
Het BLAStcafé werd bijgewoond door 40 deelnemers.