TERUGBLIK: Prijsuitreiking Europan 17 – De ontwerpers van ’t Zoet en Schorsmolen vallen in de Europese prijzen

BREDA – De ontwerpteams van de Markkade in ‘t Zoet en Schorsmolen hebben een Europese prijs gewonnen in een ontwerpwedstrijd. Ontwerpteams uit heel Europa konden deelnemen aan de 17e Europan. De prijsuitreiking vond plaats op dinsdag 17 januari in de LocHal in Tilburg.

De afgelopen twee jaar heeft Breda samen met Tilburg, Waalwijk en Etten-Leur meegedaan aan de Europan ontwerpprijsvraag. Europan is een samenwerking tussen ongeveer twintig Europese landen.

Elke twee jaar organiseert Europan een ideeënprijsvraag op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap, die openstaat voor alle jonge ontwerpers (tot 40 jaar). Hiermee draagt Europan bij aan talentontwikkeling en stimuleert het de reflectie op en het debat over de Europese stad.

Klimaatverandering
De Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT) fungeert als gastregio voor de 17de editie van Europan in Nederland. Dit is de langstlopende en meest uitgebreide ontwerpwedstrijd in Europa voor jonge ontwerpers, zoals architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

Dit jaar stond de ontwerpwedstrijd in het teken van klimaatverandering en de impact daarvan op onze stedelijke omgeving. Een jury bestaande uit specialisten op het gebied van architectuur, landschap en stedenbouw beoordeelde de ingediende ontwerpen.

‘Jonge perspectief van ontwerpers’
“Deze wedstrijd daagt jong Europees talent uit om aan onze stedelijke ontwikkelingsopgaven te werken”, aldus wethouder Eddie Förster (Stedelijke Ontwikkeling). “We zoeken bewust dit internationale en jonge perspectief van ontwerpers op. En ik kan zeggen, hun voorstellen voor onze opgaven zijn creatief, soms gewaagd en tonen lef en ambitie.”

In de regio SRBT zijn zes locaties geselecteerd als voorbeeld voor de stedelijke uitdagingen in het gebied. De deelnemende locaties zijn: ‘t Zoet en Schorsmolen in Breda, het winkelcentrum in Etten-Leur, Groenewoud en het Kenniskwartier in Tilburg, en de Taxandriaweg in Waalwijk.

Een geldprijs
De winnaars van de wedstrijd krijgen een geldprijs. Na de prijsuitreiking worden er gesprekken gevoerd met zowel de winnaars als andere deelnemers om te onderzoeken of en hoe hun ideeën gerealiseerd kunnen worden. De resultaten van de Europan ontwerpwedstrijd worden ook in samenwerking met het Bredase architectuurplatform BLASt gedeeld met een breder publiek.

Kijk hier voor een impressie van de winnende ontwerpen: Winnaars Europan 17

Foto: © 2023 Frans Hanswijk